Родителство на дете со дислексија

Родителство на дете со дислексија

Јулис е мајка на 4 девојчиња на возраст од 9, 7 и 5 години близнаци. Волонтирала заедно со деца од сите возрасти и способности.

Станување родител

Како нов родител, сте прочитале и сте се подготвиле за вашиот пакет радост. Слушавте безброј искуства на другите за тоа како се очекува да биде. Сè, од трудот и породувањето до раните години. Се радувате со среќата и возбудата од добрите приказни и сочувствувате со неочекуваните – но сепак се чувствувате дистанцирани. Како вашата ситуација да биде единствена за вас и различна од сите други на некој начин. И, вие сте во ред со ова затоа што никогаш порано не сте го доживеале и немате идеја што навистина да очекувате.

Нашата прва родена ќерка имаше потреба од мала реанимација при раѓањето. Таа излезе како дискета како кукла од партал. Таа не плачеше при породувањето и имаше многу бавен пулс на срцето. После иницијативите, таа почна да плаче брзо Следните 6 месеци беа прилагодување на многу нови ситуации. Ние го следевме развојот на нашето бебе до она што мислевме дека е разумно нормално обележје.

Ран развој на дислексичен јазик

Колку повеќе гледавме и читавме и слушавме, толку повеќе почнавме да забележуваме некои недоследности со учењето јазик. На 12 месеци, нашата ќерка едвај можеше да каже „мама“ и „дада“. Таа не беше вербално експресивна како другите деца на нејзина возраст. Беше многу мирна и повремено тивко „кодошеше“ или „гугаше“ и ќе се смееше кога беше соодветно. Значи, кога таа употреби „мама“ или „дада“, тоа го мислеше! „Мама“ и „дада“ каде што двата слога и дадоа врска со нашиот свет. Таа не се вклучи како што тоа го правеа типичните мали деца. Таа не посочи и именуваше единечни предмети. Таа не можеше да каже други едноставни зборови како што се бои или форми. Никогаш не бараше „повеќе“ од ништо, а кога повеќето деца учеа јазик многу брзо, нашата ќерка полека се фокусираше на 2 дуплирани слогови што и дадоа значење и чувство на припадност во нашиот свет.

Дислексија за време на развој на предучилишна возраст

Уживаше да нè слуша како ја читаме и уживаше во дискусијата за сликите со сликовници. Но, кога и поставивте прашање за сликите и ликовите, таа не беше во можност да одговори. Ние самите би го поттикнале одговорот во надеж дека таа ќе научи како да реагира сама некогаш.

Како што стана 2 и 3 години, таа започна да добива повеќе вокабулар. Беше бавно и многу се повторуваше. Еден ден го научила зборот „сестра“. Таа беше навистина импресионирана од овој нов збор затоа што во тоа време имала сестра-бебе дома, бидејќи нашето второ дете има само неколку месеци. Нашата постара ќерка започна да го повторува зборот „сестра, сестра, сестра…“ постојано, скоро како да е крлеж. Користев валидација и расеаност, но сепак таа ќе повторуваше „сестра, сестра, сестра“ подолго време, сè додека не беше подготвена да застане.

На оваа возраст, децата сакаат да поставуваат постојани прашања, вклучувајќи го и добро познатото „зошто?“ на сè. Нашето дете никогаш не праша ништо. Се обидовме да ја научиме како да поставува прашања, и го сфативме ова навистина предизвикувачки, бидејќи сè до оваа точка, учењето јазик е повторување. Сепак, можноста за поставување прашања покажува поактивна улога во учењето јазик и реципроцитетот на јазикот.

Рано основно училиште: Конечно неколку одговори

Како што станала на училиште, се борела со читање, пишување и математика. Наставниците рекле дека таа заостанува. Правевме многу работи за да и помогнеме дома. Ние охрабрувавме учење и читање и пишување. Ние и помагавме во училишната работа и разговаравме за нејзините училишни денови дома. Па зошто сè уште имаше тешкотии ?! Изгледа дека еден ден формално научи нешто и следниот ден целосно го заборави. Liked се допаѓаше училиштето; уживаше да биде социјална, но наставниците пријавија тешкотии во фокусирањето и задржувањето на информациите.

Во разговор, таа би изразила нереални идеи за настаните што се случиле. Како на пример „Отидов на саем кога бев новороденче“, но таа тогаш беше навистина 6 години и беше пред една година, отколку пред 6 години. Точноста со датумите и бројот, возраста и времето беше тешко да се согледа. Училиштето не поттикна да направиме психо-едукативно оценување.

Резултатите од нејзината психо-едукативна проценка се вратија, покажувајќи дислексија. Но, со толку многу знаци на дислексија кои имитираат други состојби, што ја стеснува до дислексија? Преку патувањето успеавме да ги исклучиме нарушувањето на дефицитот на внимание (АДД), аутизмот и секаков вид компоненти на однесување или расположение.

Родителство на дете со дислексија

Јулис е мајка на 4 девојчиња на возраст од 9, 7 и 5 години близнаци. Волонтирала заедно со деца од сите возрасти и способности.

Станување родител

Како нов родител, сте прочитале и сте се подготвиле за вашиот пакет радост. Слушавте безброј искуства на другите за тоа како се очекува да биде. Сè, од трудот и породувањето до раните години. Се радувате со среќата и возбудата од добрите приказни и сочувствувате со неочекуваните – но сепак се чувствувате дистанцирани. Како вашата ситуација да биде единствена за вас и различна од сите други на некој начин. И, вие сте во ред со ова затоа што никогаш порано не сте го доживеале и немате идеја што навистина да очекувате.

Нашата прва родена ќерка имаше потреба од мала реанимација при раѓањето. Таа излезе како дискета како кукла од партал. Таа не плачеше при породувањето и имаше многу бавен пулс на срцето. После иницијативите, таа почна да плаче брзо Следните 6 месеци беа прилагодување на многу нови ситуации. Ние го следевме развојот на нашето бебе до она што мислевме дека е разумно нормално обележје.

Ран развој на дислексичен јазик

Колку повеќе гледавме и читавме и слушавме, толку повеќе почнавме да забележуваме некои недоследности со учењето јазик. На 12 месеци, нашата ќерка едвај можеше да каже „мама“ и „дада“. Таа не беше вербално експресивна како другите деца на нејзина возраст. Беше многу мирна и повремено тивко „кодошеше“ или „гугаше“ и ќе се смееше кога беше соодветно. Значи, кога таа употреби „мама“ или „дада“, тоа го мислеше! „Мама“ и „дада“ каде што двата слога и дадоа врска со нашиот свет. Таа не се вклучи како што тоа го правеа типичните мали деца. Таа не посочи и именуваше единечни предмети. Таа не можеше да каже други едноставни зборови како што се бои или форми. Никогаш не бараше „повеќе“ од ништо, а кога повеќето деца учеа јазик многу брзо, нашата ќерка полека се фокусираше на 2 дуплирани слогови што и дадоа значење и чувство на припадност во нашиот свет.

Дислексија за време на развој на предучилишна возраст

Уживаше да нè слуша како ја читаме и уживаше во дискусијата за сликите со сликовници. Но, кога и поставивте прашање за сликите и ликовите, таа не беше во можност да одговори. Ние самите би го поттикнале одговорот во надеж дека таа ќе научи како да реагира сама некогаш.

Како што стана 2 и 3 години, таа започна да добива повеќе вокабулар. Беше бавно и многу се повторуваше. Еден ден го научила зборот „сестра“. Таа беше навистина импресионирана од овој нов збор затоа што во тоа време имала сестра-бебе дома, бидејќи нашето второ дете има само неколку месеци. Нашата постара ќерка започна да го повторува зборот „сестра, сестра, сестра…“ постојано, скоро како да е крлеж. Користев валидација и расеаност, но сепак таа ќе повторуваше „сестра, сестра, сестра“ подолго време, сè додека не беше подготвена да застане.

На оваа возраст, децата сакаат да поставуваат постојани прашања, вклучувајќи го и добро познатото „зошто?“ на сè. Нашето дете никогаш не праша ништо. Се обидовме да ја научиме како да поставува прашања, и го сфативме ова навистина предизвикувачки, бидејќи сè до оваа точка, учењето јазик е повторување. Сепак, можноста за поставување прашања покажува поактивна улога во учењето јазик и реципроцитетот на јазикот.

Рано основно училиште: Конечно неколку одговори

Како што станала на училиште, се борела со читање, пишување и математика. Наставниците рекле дека таа заостанува. Правевме многу работи за да и помогнеме дома. Ние охрабрувавме учење и читање и пишување. Ние и помагавме во училишната работа и разговаравме за нејзините училишни денови дома. Па зошто сè уште имаше тешкотии ?! Изгледа дека еден ден формално научи нешто и следниот ден целосно го заборави. Liked се допаѓаше училиштето; уживаше да биде социјална, но наставниците пријавија тешкотии во фокусирањето и задржувањето на информациите.

Во разговор, таа би изразила нереални идеи за настаните што се случиле. Како на пример „Отидов на саем кога бев новороденче“, но таа тогаш беше навистина 6 години и беше пред една година, отколку пред 6 години. Точноста со датумите и бројот, возраста и времето беше тешко да се согледа. Училиштето не поттикна да направиме психо-едукативно оценување.

Резултатите од нејзината психо-едукативна проценка се вратија, покажувајќи дислексија. Но, со толку многу знаци на дислексија кои имитираат други состојби, што ја стеснува до дислексија? Преку патувањето успеавме да ги исклучиме нарушувањето на дефицитот на внимание (АДД), аутизмот и секаков вид компоненти на однесување или расположение.